Mail ons

Ben je van plan de volgende stap in digitalisering te zetten?
Neem contact met ons op!

Bedankt voor je bericht, we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Er ging iets fout tijdens het versturen van dit formulier, stuur een mailtje naar info@yellowcubes.com

Wij gaan zorgvuldig om met de persoonlijke gegevens die je aan ons verstrekt, zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

* = verplicht

Welk vakgebied vind je intressant?

Meerdere keuzes mogelijk. Geef je geen voorkeur op, dan wordt je aangemeld voor alle gebieden.

1/2

Jouw gegevens

Ik meld me aan bij Yellow Cubes en ontvang vrijblijvend uitnodigingen voor kennissessies en andere Yellow Cubes Events*.
Ik ontvang graag persoonlijke, no-nonsense en waardevolle informatie over digitalisering in de door mij aangegeven vakgebieden*.
Ik geef Yellow Cubes toestemming om mijn gegevens op te slaan*.

*= Verplicht veld
Wij gaan zorgvuldig om met de persoonlijke gegevens die je aan ons verstrekt, zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

2/2
Bedankt voor je inschrijving, vanaf nu ontvang jij waardevolle content in jouw mailbox.
Oops! Er is iets fout gegaan. Stuur een mailtje naar info@yellowcubes.com

Op welke manier ben je actief in digitalisering?

Een keuze mogelijk.

1/2

In welk vakgebied ben je actief met digitaliseren?

Meerdere keuzes mogelijk.

1/2

Jouw gegevens

Ik heb interesse om partner te worden bij Yellow Cubes en ontvang graag extra informatie*.
Ik geef Yellow Cubes toestemming om mijn gegevens op te slaan*.

*= Verplicht veld
Wij gaan zorgvuldig om met de persoonlijke gegevens die je aan ons verstrekt, zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

2/2
Bedankt voor je inschrijving, wij nemen contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form

de Volkskrant: Aantal startende ondernemers blijft groeien ondanks de pandemie. Wie zijn zij?

December 16, 2020

Ondanks de grootste economische krimp ooit is de aanwas van nieuwe bedrijven gestaag. De Kamer van Koophandel zag het afgelopen halfjaar een groei van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Yellow Cubes partner Beemup is een van deze bedrijven.

Utrecht- startende bedrijven in Coronatijd. Het bedrijf Beemup maakt o.a. virtuele presentatie’s en optredens. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het grote aantal nieuwe ondernemers past misschien wel bij tegenspoed, zegt Josette Dijkhuizen, honorair hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling aan de Maastricht School of Management. ‘In de periode na de kredietcrisis in 2008 zag je ook een stijging in het aantal nieuwe bedrijven. In economische voorspoed nemen mensen minder snel het risico van ondernemen, omdat ze dan makkelijker een baan kunnen vinden.’

Opportunisme

Volgens haar is een deel van de nieuwe ondernemers opportunistisch, maar gaat het ook om studenten die geen geschikte baan kunnen vinden en mensen die uit nood iets anders gaan doen. ‘Binnen de horeca zie je mensen die een afhaalbedrijf beginnen of als thuiskok gaan werken.’ Dat hoort bij ondernemen, vindt ze. ‘Ondernemerschap is kansen zien, ook in de huidige tijden. Maar tegelijkertijd is ondernemen ook het kunnen omgaan met onzekerheid en het nemen van risico.’

Niet alleen het aantal nieuwe bedrijven nam het afgelopen halfjaar toe, maar ook het aantal stoppers. De Kamer van Koophandel spreekt daarom van een grote dynamiek. Dijkhuizen vermoedt dat er nog harde klappen gaan vallen en het aantal faillissementen in 2021 gaat toenemen. ‘Veel bedrijven worden nu overeind gehouden door de overheidsmaatregelen, ze krijgen steun of putten uit eigen spaarpotjes. Maar de potjes raken op, dus een deel gaat omvallen.’

Daarnaast denkt ze dat er ook nog meer nieuwe bedrijven komen: ‘Nu er minder plekken op de arbeidsmarkt zijn, zullen mensen waarschijnlijk minder snel een baan vinden en een eigen bedrijf starten.’

Deze drie ondernemers zagen tijdens de coronacrisis een gat in de markt. Waarom beginnen ze nu en wat gaan ze doen als het coronavirus beteugeld is?

VR-prikkels voor zoombies

Hij liep al langer met het idee, maar het wegvallen van grote bedrijfsevents door de coronacrisis was voor Daniël van der Waals het duwtje in de rug om Beemup op te richten. Het bedrijf maakt virtual-reality presentaties: de presentator staat niet ‘doodgewoon’ voor een powerpoint of greenscreen, maar is een avatar die zich dwars door een omgeving beweegt die past bij het onderwerp van de presentatie.

Zo krijgen kijkers, de zogenaamde zoombies - mensen die in ‘zombies’ veranderen door het vele videobellen - toch nog de nodige prikkels. ‘Mensen missen inspiratie en verbinding omdat ze de hele dag thuiszitten’, zegt hij. ‘Daar zag ik een gat in de markt. Mijn partners en ik hebben ervaring met ondernemen, dus ik had genoeg vertrouwen om te beginnen.’

Maar wat als we weer massaal de deur uit kunnen, de bedrijfsevents weer groots uitpakken en zoombies hun schermen liever uitlaten? Volgens Van der Waals zal de technologische vooruitgang die het afgelopen jaar gemaakt is niet zo snel weer verdwijnen. ‘Veel mensen zien toch ook de voordelen van thuiswerken en daarnaast bespaart onze manier van presenteren tijd en geld. Denk maar aan de logistiek, maar ook zaalhuur en catering. En daarnaast stoten we, door thuis naar een presentatie te kijken, veel minder CO2 uit.’

Naar de website van Beemup.

Teltool voor de coronabeperkingen

Vanuit hun net gestarte ingenieursbureau maakten Roman Janssen en zijn twee compagnons technische apparatuur zoals las- en slijprobots. ‘Door de uitbraak gingen onze afnemers op de kosten letten. We wilden niet  wachten tot de telefoon ging, terwijl we ongeveer alles kunnen maken wat we willen.’ Om de coronamaatregelen gemakkelijker te handhaven richtten Janssen en zijn team in april Tellrs op; een applicatie die bijhoudt hoeveel mensen er in de winkel, kantoor, school of op straat zijn.

Slimme sensoren meten hoeveel mensen er binnen zijn en een stoplicht voor de deur gaat op rood als het maximale aantal is bereikt. Tellrs groeit hard. Janssen is niet bang dat zijn bedrijf instort als de coronabeperkingen verdwijnen. ‘Veel scholen gebruiken de data bijvoorbeeld nu al om roosters, catering en schoonmaak efficiënter in te richten. En een hogeschool zag dat een ingang zoveel werd gebruikt dat het rolstoelvriendelijker moest zijn. De verzamelde data werden gebruikt bij de subsidieaanvraag.’

Feestvieren na een thuistest

Sander Paas biedt met De Thuistest een oplossing voor mensen die geen tijd hebben om op de uitslag van de coronatest van de GGD te wachten. De test kan voor 85 euro exclusief btw thuis worden afgenomen, dat kan met een gratis GGD-test niet. Paas vindt dat de commerciële test prima naast de gratis test kan bestaan. ‘Als je met familie Kerst wil vieren, maar zeker wilt zijn dat je niemand aansteekt, dan is zo’n test ideaal.’

De commerciële teststraat zorgt voor een positief financieel beeld, al is het werk dat erin zit volgens Paas niet inherent aan het geld dat binnenkomt. Het commerciële plaatje was ook niet de reden om het bedrijf op te richten, zegt hij. ‘Mijn andere bedrijf dat personeel levert aan gehandicaptenorganisaties kreeg te maken met een stuk of vijftig coronagevallen, waardoor mensen met een verstandelijke beperking en personeel in quarantaine moesten. Dat zorgde voor onrust bij de bewoners van tehuizen.’ Paas was er klaar mee: ‘Ik wilde personeel en bewoners preventief kunnen testen, om uitbraken te voorkomen. En dat is sindsdien ook een aantal keer gelukt.’Meer nieuws.

Easydus sluit zich aan als partner bij Yellow Cubes netwerk!

Met het flexibele platform van Easydus bouw je je eigen digitaal administratief proces zonder diepgaande kennis van ICT. Hierdoor vervang je niet alleen veel handmatige activiteiten, maar je kunt hierbij ook het proces aanpassen naar jouw specifieke wensen van de organisatie.

Lees verder

XR Group sluit zich aan als partner bij Yellow Cubes netwerk!

Er bestaat maar één taal die iedereen spreekt en dat is de visuele taal. Met high-end 3D oplossingen die uitgebouwd kunnen worden naar 360°, Virtual- , Augmented- en Mixed Reality omgevingen, zorgt XR Group voor sales verhoging, kostenbesparing en/of procesverbetering.

Lees verder

Review - Bundeling

Twee maanden geleden zijn we vanuit Bundeling in contact gekomen met Yellow Cubes. Vanuit Yellow Cubes kwam de vraag of wij hun community app konden ontwikkelen. Twee weken later mochten we ook daadwerkelijk de Yellow Cubes app ontwikkelen, en zijn we tevens lid geworden van het Yellow Cubes netwerk.

Lees verder

Heading

Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lees artikel