Nieuwsoverzicht.

XR Group - Kerk Maastricht 3D gevisualiseerde 360 omgeving

Tegenwoordig is er door de grote hoeveelheid leegstaande gebouwen (waaronder bijvoorbeeld kerken en kantoren) een enorme transformatie opgave ontstaan. Middels een in 3D gevisualiseerde 360 omgeving worden partijen geholpen om deze opgave duidelijk te maken voor de betrokken partijen. XR Group maakt daarom meegroei 3D modellen en omgevingen die letterlijk meegroeien met het proces. Van eenvoudig (schetsfase) naar extreem gedetailleerd (verkoop).

Komt onderstaande kerk jou ook bekend voor? Deze herbestemming maakten XR Group in 2017 als 360 graden omgeving in 3D helemaal na.
Zelf door deze kerk lopen? https://lnkd.in/dmnZQDM

VDL Nedcar gaat elektrische auto’s bouwen voor Amerikaans bedrijf Canoo

VDL Nedcar heeft een belangrijke eerste stap gezet om de toekomst op de langere termijn zeker te stellen. De autofabrikant uit Born, onderdeel van VDL Groep, gaat auto’s produceren voor Canoo. Deze startup uit de Verenigde Staten heeft de intentie om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten produceren bij VDL Nedcar. Gisteren hebben beide partijen een contract ondertekend.

Canoo, gevestigd in Californië, gaat ‘het meest ruimtebesparende elektrische voertuig op de markt brengen, pickups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk’. Het model, genaamd Lifestyle Vehicle, dat VDL Nedcar voor Canoo gaat produceren, is het eerste voertuig dat de startup in productie gaat brengen. Canoo kondigt vandaag ook aan dat het in Amerika een eigen, nieuwe autofabriek gaat bouwen.

Geen invloed op huidige productie

In eerste instantie gaat VDL Nedcar in het vierde kwartaal van 2022 1.000 voertuigen bouwen voor Canoo en in 2023 zal het volume 15.000 bedragen. Doordat een vergunning voor nieuwbouw op het terrein van VDL Nedcar vooralsnog ontbreekt, wordt mogelijk tijdelijke huisvesting op het fabrieksterrein in Born gerealiseerd. De nieuwe productie-activiteiten voor Canoo zullen geen invloed hebben op de huidige productie van VDL Nedcar. De productie van de MINI-modellen en de BMW X1 voor BMW Group eindigt eind 2023.

VDL Nedcar streeft naar het tegelijkertijd bedienen van meerdere opdrachtgevers. Op dit moment vinden er gesprekken met geïnteresseerde partijen plaats over de productie van auto’s in Born. Het produceren van auto’s voor zowel startups als voor gevestigde merken is de ambitie, evenals de plaatselijke assemblage van batterijpakketten en het verbreden van de activiteiten in de waardeketen, zoals prototyping, homologatie en sales & aftersales, al dan niet in samenwerking met partners.

Brede mobiliteitspropositie

Het bouwen van volledig elektrische voertuigen sluit naadloos aan bij de brede mobiliteitspropositie van VDL Groep. Zo is VDL bijvoorbeeld Europees koploper op het gebied van de elektrificatie van zwaarder vervoer, bussen, e-trucks en automatisch geleide voertuigen (AGV’s). Tevens richt VDL wereldwijd autofabrieken in met geautomatiseerde productielijnen en leveren diverse toeleveringsbedrijven van VDL toe aan de automotive-industrie.

‘VDL Nedcar is dé juiste partner’

“We hebben een grondige zoektocht uitgevoerd naar onze eerste contractfabrikant en daarvoor  aanzienlijke hoeveelheden tijd en middelen geïnvesteerd over de hele wereld”, stelt investeerder, voorzitter én CEO van Canoo Tony Aquila. “VDL Nedcar is dé juiste partner. Ze zijn de meest vertrouwde Europese fabrikant, overtroffen de concurrentie en bouwen producten van hoge kwaliteit voor toonaangevende merken. VDL Nedcar is eigendom van de familie Van der Leegte, wat aansluit bij onze inzet om bedrijven te ondersteunen die de ruggengraat van gemeenschappen vormen. Dit strategische partnerschap stelt ons in staat voertuigen op de markt te brengen terwijl we onze eigen autofabriek in Oklahoma bouwen. Deze samenwerking positioneert ons ook sterk voor onze geografische expansie in Europa en bouwt een sterke relatie op met VDL Nedcar en VDL Groep. Onze investeringen zullen ons helpen snel op te schalen en onze missie te vervullen: betaalbare, speciaal gebouwde elektrische voertuigen voor iedereen mogelijk maken.”

Eerste stap naar nieuwe toekomst

“De samenwerking met Canoo is geweldig nieuws voor onze medewerkers in Born”, stelt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. “Met het door Canoo ontwikkelde eigen voertuig inclusief platform kunnen we samen versneld de toekomst van mobiliteit vormgeven. Deze samenwerking biedt perspectief, is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar. Een toekomst waarbij we voor meerdere merken tegelijkertijd verschillende auto’s bouwen.”

Specificaties van Canoo’s Lifestyle Vehicle:

  • Laadduur batterij tot 80%: 28 minuten
  • Bereik op één batterijlading: ruim 400 kilometer
  • Capaciteit: 5-7 zitplaatsen
  • Topsnelheid: 200 km/uur
  • Gewicht: 2020 kilogram

Over Canoo

Canoo heeft baanbrekende elektrische voertuigen ontwikkeld die het autolandschap opnieuw uitvinden met gedurfde innovaties in design, technologieën en een uniek bedrijfsmodel dat het traditionele eigendom tart en klanten op de eerste plaats zet. Onderscheiden door zijn ervaren team - in totaal meer dan 400 medewerkers van toonaangevende technologie- en autobedrijven - heeft Canoo een modulair elektrisch platform ontworpen dat speciaal is gebouwd om een maximaal voertuiginterieur te bieden en aan te passen is aan een breed scala van voertuigtoepassingen voor consumenten en bedrijven. Ga voor meer informatie naar www.canoo.com. Ga voor persmateriaal van Canoo, inclusief foto's, naar press.canoo.com.

KPN Ventures en BOM investeren €2,5 miljoen in 3D technologie van Dimenco

KPN Ventures en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeren € 2,5 miljoen in de ruimtelijke visualisatie techniek van Dimenco. Met de investering wil Dimenco haar activiteiten verder opschalen om aan de groeiende vraag naar brilloze 3D-technologie te voldoen. Het hightechbedrijf uit Veldhoven onthulde eerder dit jaar zijn 3D-scherm voor laptops gebaseerd op de Built on Simulated Reality-technologie, een nieuwe techniek die gebruikmaakt van holografie, sensortechniek en beeldverwerking algoritmen om realistische 3D-objecten te ervaren zonder het gebruik van 3D-brillen.

“KPN Ventures voorziet een belangrijke rol voor 5G en Edge computing in de Simulated Reality-markt”, zegt Hans Söhngen, Managing Director van KPN Ventures. “Met de introductie van de eerste consumentenproducten gebaseerd op de techniek van Dimenco, te beginnen met de Acer Spatiallabs-laptop, zijn we zeer optimistisch over de kansen die de samenwerking met zich meebrengt. We zien een enorme toegevoegde waarde van onze snelle netwerken voor KPN-klanten wanneer zij gebruikmaken van SR-producten in hun dagelijkse werk in onder andere de creatieve maakindustrie, gaming, onderwijs en zorgmarkten."

Banen en kennis

“Deze investering tilt de Nederlandse ontwikkeling van ruimtelijke displaytechnologie naar een hoger niveau en draagt bij aan een nieuwe manieren van ontwerpen en ontwikkelen”, zegt Miriam Dragstra, COO van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. “De groei van Dimenco levert banen op, en nieuwe kennis. Bovendien moedigen we hiermee nieuwe financiers van harte aan om ons voorbeeld te volgen.”

Simulated Reality verandert complexe projecten in gemakkelijk te begrijpen ervaringen

Bij de introductie van Simulated Reality op de consumentenmarkt werkt Dimenco nauw samen met partners, leveranciers en ontwikkelaars. Het bedrijf richt zich daarbij vooral op ontwerpers en technici om de eerste Simulated Reality Gaming-producten in 2022 op de markt te brengen.

Maarten Tobias, CEO van Dimenco: “Met deze investering kunnen we onze activiteiten verder opschalen en ervaring creëren die je niet van echt kunt onderscheiden. Nu de eerste consumentenproducten op de markt komen, is het essentieel dat we de ontwikkeling versnellen en de logistieke keten opschalen.”

Marvia en De Beren trappen met EK voetbal samenwerking af

Marketing automation platform Marvia en restaurantketen De Beren zijn een langdurige samenwerking aangegaan. De landelijke EK-actie van De Beren is de eerste grote marketingcampagne die via het platform van Marvia lokaal over de ruim 41 restaurants en 28 bezorgrestaurants wordt uitgerold.

Joep Donders, CEO van Marvia: “Een hele mooie campagne die door de inzet van onze portal op een hele gave manier ook lokaal goed zichtbaar wordt.”

De Beren heeft op 31 mei zijn landelijke EK-campagne Erop en Erover gelanceerd. Feyenoord-icoon en oud Nederlands Elftal-speler John de Wolf en voetbalcommentator Sierd de Vos spelen hierin de hoofdrol en prijzen de speciaal voor het EK ontwikkelde Oranje Burger aan die in alle vestigingen van de Beren verkrijgbaar is.

Voor de lokale uitrol van de campagne maakt De Beren gebruik van Marvia’s Brand Portal. Belangrijk onderdeel van deze portal is het DAM- (Digital Asset Management) systeem waar elke lokale vestiging toegang heeft tot alle marketingmaterialen zoals posters, flyers, social media uitingen en menukaarten.

Maren Bom, campagnemarketeer bij De Beren: “Door de heropening van de horeca moesten we extra snel schakelen. Met de portal van Marvia kunnen we ervoor zorgen dat alle vestigingen op tijd alle materialen in huis hebben.”

Joep Donders: “Hiermee kunnen de lokale socialmediaaccounts per vestiging gekoppeld worden aan de brand portal. Hierdoor kunnen vestigingen klanten ook makkelijk en sneller benaderen via hun eigen social kanalen. De landelijke campagne kan op die manier lokaal optimaal ingezet worden.”

Expivi maakt het mogelijk je eigen keepers handschoenen samen te stellen

Samen met T1TAN ontwikkelde Expivi een project voor customized keepers handschoenen. De configurator staat inmiddels al even online en resulteerde al snel in een recordaantal orders. Klanten uit heel Europa zijn geïnteresseerd in het creëeren van unieke keepers handschoenen. En de investering? Die was binnen één dag terugverdiend. T1TAN maakt gebruik van het Shopify Plus e-commerce platform en gebruikt Expivi's Shopify Plugin om 3D configurator in te laden.

Ook benieuwd hoe 3D en AR jouw online verkoop een kunnen boost geven? Neem contact op met Peter Kup van Expivi.

Klik hier en stel je eigen keepers handschoenen samen.

VDL Nedcar onderzoekt de kracht van Digital Twin Technologie voor hun Industrie 4.0 ambities.

VDL Nedcar is de enige onafhankelijke autofabrikant in Nederland. Na de start als DAF bouwt het bedrijf auto's voor Volvo, DaimlerChrysler, Mitsubishi en momenteel BMW Group. In Born, in het zuidoosten van Nederland, zijn 23 verschillende modellen – samen goed voor meer dan vijf miljoen auto’s – van de band gerold.


Onlangs maakte BMW bekend vanaf 2023 geen gebruik meer te maken van de productiefaciliteiten van VDL Nedcar. Een teleurstelling natuurlijk, maar zeker geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Sterker nog, het motiveert Nedcar alleen maar in haar ambities om haar fabriek nog flexibeler en slimmer te maken. Nog meer focus op Industrie 4.0 waar Pepijn Timmermans, vice president digitalisering bij VDL Nedcar, al enkele jaren mee bezig is.


‘Er is een grote migratie nodig, aangezien de laatste serieuze update dateert van rond 2000’, legt Timmermans uit. ‘De applicaties zijn nog steeds top of the bill, maar het wordt steeds moeilijker om het hele IT-landschap binnen VDL Nedcar te beheren en te beheersen. Zo raakt de hardware van ons Manufacturing Execution System (MES) verouderd en is de infrastructuur niet meer compatibel met nieuwe technologieën.’


Ook, de door VDL Nedcar in huis ontwikkelde core-applicatie ‘Apollo’, die zorgt voor een efficiënt productieproces, nadert het eind van zijn levenscyclus. ‘In de afgelopen twintig jaar hebben we veel blokken en features toegevoegd. We hebben ons niet altijd aan de architectuurrichtlijnen gehouden, waardoor er inconsequenties zijn ontstaan’, zegt Timmermans. ‘Vooral toen Mitsubishi jaren geleden zijn contract opzegde en we binnen enkele maanden moesten overschakelen naar productie voor BMW, was er onvoldoende tijd om de benodigde nieuwe software op een goede manier te integreren in de bestaande architectuur. Toch was het, vanuit het oogpunt van veiligheid en beheersbaarheid van de data, een must. Gezien het om een aanzienlijke investering zou gaan, hebben we ervoor gekozen om met een schone lei te beginnen.’


Naast MES en Apollo is SAP de derde monolithische applicatie binnen VDL Nedcar, ondersteund door vele tools voor HR, financiën, onderhoud, magazijnbeheer etcetera. ‘SAP heeft een oplossing voor de auto-industrie. Twintig jaar geleden was die tool voor ons nog niet volwassen genoeg’, herinnert Timmermans zich. ‘Maar het is zo geëvolueerd dat we nu heel veel features van ons eigen Apollo-platform kunnen overzetten naar SAP, of naar SAP S/4HANA om precies te zijn. De overige functionaliteiten, zoals de aansturing van de interne en externe logistiek, bouwen we zelf.’



Focus op flexibiliteit en efficiëntie

VDL Nedcar is al flink op weg met deze omvangrijke IT-migratie. De MES-laag is volledig vernieuwd en is weer helemaal van deze tijd. ‘Deze maand kunnen we de oude hardware uitzetten’, aldus Timmermans. Dit is een flinke stap vooruit, waarmee we van de Born-locatie een echt slimme fabriek maken. ‘Er zijn zoveel dwarsverbanden tussen de legacy-applicaties en onze Smart Industry-ambities. Neem zoiets als het voorspellen van onderhoud. Voor sommigen lijkt dit misschien niet zo belangrijk, maar voorspelbaarheid is een zeer gewaardeerde eigenschap in de productiewereld. Om zo slim mogelijk met je data om te gaan, moet je wel eerst zorgen voor een hoge mate van digitalisering.’


Een proces binnen VDL Nedcar dat een enorm papierverbruik creëerde, was bijvoorbeeld de instructie van de operators aan de productielijn. ‘alle instructies voor de operators werden dagelijks door een matrixprinter uitgeprint en zorgde voor een grote papierstroom’, vertelt Timmermans. ‘Elke werkplek heeft een beperkt aantal toegewezen taken, maar een operator moet bijvoorbeeld wel weten welke van de drie te leveren antennes hij in de auto moet monteren. Dat kon hij op papier controleren. Het proces werkte, maar we konden niet alle opdrachten in realtime digitaal volgen of controleren of de operator de juiste antenne heeft gepakt en de bout met het voorgeschreven momentum is aangedraaid.’


VDL Nedcar heeft dat proces aan de productielijn verbeterd door volledig te digitaliseren en elke werkplek te voorzien van een flatscreen. ‘Daar kan de operator de bestelling controleren, eventueel een instructiefilmpje bekijken en zijn voortgang registreren. We ontsluiten digitaal de hele organisatie voor de man op de werkvloer.’


In het kwaliteitsproces is dezelfde digitalisering stap gezet. Geen aantekeningen meer op papier als zich een probleem voordoet, maar een digitale kwaliteitsomgeving in de MES-laag. ‘In de reparatiewerkplaats kunnen ze nu de barcode van de auto scannen en meteen een compleet overzicht krijgen van alle openstaande problemen’, zegt Timmermans. ‘Je moet die processen digitaliseren voordat je kunt overstappen op Smart Industry. Je kunt het één niet van het ander scheiden.'


De overgang naar Industrie 4.0 is essentieel voor de concurrentiepositie van VDL Nedcar. ‘Wij ontwikkelen geen producten, wij ontwikkelen processen’, legt Timmermans uit. ‘Grote autofabrikanten hebben misschien wel dertig productielocaties wereldwijd, waar ze centraal applicaties voor ontwikkelen en beheren. Wij hebben dezelfde applicaties nodig, maar hebben helaas niet hetzelfde budget. We moeten dus inzetten op flexibiliteit en efficiëntie.’



Realtime overzicht

Als onderdeel van het Smart Industry programma stimuleert VDL Nedcar haar medewerkers om mee te denken over innovaties. ‘We vragen onze mensen om met ideeën en voorstellen te komen. Met zo min mogelijk inspanning onderzoeken we wat die suggesties of nieuwe technologieën het bedrijf zullen brengen. Als de voordelen groot genoeg zijn, starten we een pilot en gaan we zo snel mogelijk over tot implementatie', legt Timmermans uit.


De innovaties kunnen van alles zijn, van robotica en slimme wearables tot slim onderhoud, analyse en simulatie. Centraal in de Industrie 4.0-strategie van VDL Nedcar staat een digital twin van haar productielocatie. ‘De meeste fabrikanten zullen beginnen met het creëren van een virtueel productieproces, dit optimaliseren en virtuele applicaties gebruiken om het eindresultaat te ontwerpen, installeren en testen’, zegt Timmermans. ‘Bij VDL Nedcar hebben we besloten om een ​​digital twin te bouwen van de huidige fabriek. De echte waarde voor ons zit immers het vinden van de meest efficiënte manier om onze middelen te gebruiken.'


Timmermans interviewde alle grote applicatieleveranciers waarna VDL Nedcar met ondersteuning van een implementatiepartner een demoversie bouwde. ‘Toen ontmoette ik mensen van Prespective en ze begrepen meteen wat ik wilde’, herinnert Timmermans zich. Samen bouwden VDL Nedcar en Prespective een verbeterde digital twin demo van de fabriek, die gevoed kan worden met de real-life processen op de werkvloer. De twin is een kant-en-klare oplossing die Prespective heeft ontwikkeld voor de maakindustrie. Bij VDL Nedcar wordt het nu voor het eerst toegepast in de auto-industrie.


Vanuit zijn thuiskantoor geeft Timmermans een demonstratie. ‘Hier zie je de situatie in Born in realtime’, zegt hij. ‘Blijkbaar werken ze nu op dit station aan een MINI Countryman en bij de volgende aan een MINI cabrio. Ik kan op de virtuele flatscreen klikken om de bestelinformatie te zien en te kijken welke instructies de operator krijgt.’



The way to go

Verrassend genoeg wordt de implementatie van de digital twin bij VDL Nedcar niet gedreven door een specifieke businesscase. ‘Deze eerste stap was om te laten zien dat het werkt en na te gaan wat er technologisch mogelijk is’, zegt Timmermans. ‘We weten nu dat the sky the limit is. En met minimale kosten en moeite hebben we dat punt bereikt.’


VDL Nedcar beschrijft momenteel de eerste use cases. Timmermans geeft een voorbeeld: ‘Als we gaan werken met automatisch geleide voertuigen in onze productieomgeving, kan het gebeuren dat er eentje kapot gaat. Een monteur moet zich dan naar de locatie van het voertuig haasten en het probleem oplossen. Maar misschien blokkeert de falende AGV het proces helemaal niet, waardoor het geen prioriteit heeft, of misschien kunnen we een routesysteem gebruiken om de andere AGV's eromheen te leiden. Op basis van een gedetailleerde digital twin van de fabrieksvloer zouden we zo’n prioriteitsmechanisme of een planner kunnen ontwikkelen.’


Het is interessant om te bedenken dat je niet persé een digital twin hoeft te implementeren, als deze gebaseerd is op een harde business case, stelt Timmermans. ‘Neem maar van mij aan dat de hele wereld steeds verder digitaliseert en dat digital twin technologie een krachtig instrument is om hier maximaal voordeel uit te behalen. Als de digital twin eenmaal up and running is, kun je hem ook gebruiken voor simulatiedoeleinden, zodat je updates en wijzigingen sneller en efficiënter kunt doorvoeren. Kortom, digital twinning is the way to go.’

Wil je meer informatie over hoe digital twin techniek ingezet kan worden voor jouw productieproces? Neem contact op met Andreas Huvenaars.