Rathenau Instituut

Live evenement voor Rathenau Instituut

De fysieke en digitale wereld raken meer dan ooit met elkaar verknoopt. Dat roept urgente maatschappelijke en politieke vragen op waar de onderzoekers van Rathenau Instituut op ingaan tijdens het Rathenau Instituut Live evenement. Speciaal voor dit evenement hebben de onderzoekers zich onder laten dompelen in VR met de nieuwste technologie van Beemup.

Wat is het Rathenau Instituut?

Het Rathenau Instituut houdt zich al ruim 30 jaar bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving. Welke impact heeft technologie op ons leven? In 1986 richtte de regering een instituut op dat dit moest onderzoeken. Dat werd de Nederlandse Organisatie voor Technologisch Aspectenonderzoek, het latere Rathenau Instituut.

Uniek aan het Rathenau Instituut is dat het expertise van het brede kennislandschap combineert met verstand van feitelijke wetenschappelijke praktijken en de concrete maatschappelijke inbedding van wetenschap, technologie en innovatie. Daardoor kan Rathenau een vraagstuk in de volle breedte analyseren.


Probleemstelling

De opkomst van immersieve technologie vervaagt de grens tussen mensen en computer, tussen fysiek en digitaal en tussen nep en echt. Diverse publieke waarden zijn daardoor in het geding, waaronder privacy, autonomie, waarachtigheid en gezondheid. Daarom presenteert het Rathenau Instituut in een manifest op basis van drie onderzoeksrapporten tien ontwerpeisen voor de digitale samenleving van morgen. Tien eisen die van overheden, bedrijven en burgers om urgente actie en dialoog vragen.

Rathenau Instituut voor onderzoek en debat organiseerde op 26 november een virtueel event waarbij haar digitaal manifest centraal staat. Rathenau wilde met een speciale presentatie bijzondere aandacht vragen voor VR en een aantal ontwerpeisen uit het manifest toelichten en de noodzaak illustreren.


Oplossing

Beemup ontwikkelde voor het evenement een professionele introductiefilm met aansluitend een lezing van 10 minuten door een van de onderzoekers en een kortere lezing van de directrice. Voor twee sprekers is een persoonlijke avatar ontwikkeld en de Beemup Modern Stage is in en rondom de stage gebouwd voor Rathenau Instituut.

Na de intake is een storyboard ontwikkeld en door een regisseur een gemaakt waarbij de kijker wordt meegenomen in het ontwikkelingsproces van de avatars, de omgeving en het gebruik van VR door de onderzoeker en de directrice en hoe zich dat vertaald naar de virtuele wereld.


Toegevoegde waarde

Door een gedeelte van het online event in een Beemup te doen kon op een bijzondere en innovatie manier aandacht worden gevraagd voor de digitale samenleving van morgen. Toeschouwers konden zo inzicht krijgen in de laatste staat van techniek op het gebied van VR en presenteren in levensechte omgevingen en met persoonlijke avatars. Het zich onder te laten dompelen in VR met de nieuwste technologie was van meerwaarde voor de onderzoekers om de discussie met anderen aan te gaan.


Resultaat

Door de samenwerking met Beemup konden de onderzoekers van het Rathenau Instituut zelf ook onderdeel worden van het Virtual Reality domein. De gasten en participanten van het evenement konden een goed gevoel krijgen van de huidige staat van de techniek. Vooral de samensmelting van de 'echte' persona versus de digitale avatar.

MVO Nederland

Matchmaking platform voor de circulaire economie

Plaka Sandals

Een 3D product configurator voor Plaka Sandals