TEDx Nijmegen

TEDx Talks in Virtual Reality

Op 10 oktober schreef TEDx Nijmegen geschiedenis door het platform te leveren voor de eerste TEDx Talks in Virtual Reality met de volgende 8 sprekers: Yuri van Geest, Mark van Rijmenam, Igor Beuker, Chiara Moenter, Anouk Brinker, Nick van Breda, Freek Teunen en René Donders.

Wat is TED Countdown?

‘Countdown’ is een wereldwijd initiatief vanuit TED om te komen tot oplossingen voor de klimaatcrisis. Het doel is om broeikasgassen tegen 2030 te halveren en de wereld veiliger en schoner te maken voor iedereen. Countdown organiseerde op 10 oktober een evenement waar toonaangevende denkers en doeners over heel de wereld discussieerden over een gezonde, overvloedige, emissievrije toekomst. Dit Countdown-evenement bracht leiders uit verschillende bedrijven, de financiële sector, de overheid, lokale gemeenschappen, wetenschap, kunst en filantropie samen. Countdown zet verschillende projecten en samenwerkingsverbanden op met als doel: bouwen aan een betere toekomst door de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen in de race voor een CO2-vrije wereld - een wereld die veilig, schoner en eerlijker is voor iedereen.

Het onderwerp van TEDxNijmegen Countdown 2020 was “Climate Countdown to no return”. Dit thema benadrukt de fase waarin de wereld is aangekomen en de noodzaak om te komen tot klimaatoplossingen en een cultuur- en gedragsverandering over dit thema.


Probleemstelling

Vanwege corona moest het event online plaatsvinden. Door het hoge aantal corona besmettingen en de verhoogde restricties in de regio Nijmegen werd het een uitdaging om het event met een livestream in het gebruikelijke TEDxNijmegen auditorium te organiseren. Daarnaast zochten de TEDx-organisatoren naar een manier om impact te maken en groot bereik te creëren voor de gemeente Nijmegen, de betrokken sponsoren en de verhalen van de sprekers.


Oplossing

Door virtual reality in te zetten voor het Countdown event werd het in korte tijd mogelijk om de sprekers een virtueel podium toe te wijzen, compleet met de welbekende TEDx-look & feel. Na het maken van foto’s en het opleveren van de TEDx presentaties werd voor elke spreker een persoonlijke avatar ontwikkeld en werd voor elke TEDx Talk opname het virtuele auditorium klaar gezet met de juiste slides. Sprekers werden begeleid in het gebruik van VR en zo werd het de sprekers mogelijk gemaakt om tijdens hun lezing te ervaren op een echt TEDx podium te staan voor groot publiek. De Beemup werkwijze en de snelle doorlooptijden zorgden ervoor dat het Countdown event met een groot aantal sprekers gemakkelijk geheel coronaproof kon worden georganiseerd.


Toegevoegde waarde

De samenwerking met Beemup maakte het voor TEDxNijmegen mogelijk om een online vorm te gebruiken waarmee ze met het event meer bereik konden creëren. Daarnaast kon TEDxNijmegen zo een duurzame statement maken met de eerste stap richting het organiseren van locatie-onafhankelijke TEDx Talks. Door gebruik van VR konden we voor iedere spreker de omgeving, de ervaring en zelfs ook hun uiterlijk geheel afstemmen naar wens. Daarnaast konden na elke opname van een spreker bijvoorbeeld extra camerastandpunten, cameravoering of andere verbeteringen worden toegepast in de virtuele omgeving.


Een andere toegevoegde waarde die mooi samenhangt met het thema duurzaamheid is dat zowel het digitale TEDxNijmegen podium als de avatars continu kunnen worden hergebruikt voor vervolg events op afstand.


Resultaat

TEDxNijmegen Countdown was een groot succes en de opnames van de talks verschijnen half november op de officiële TEDx-website. Het is al duidelijk geworden dat er nog andere, soortgelijke evenementen zullen volgen. Meerdere TEDx-teams van over de hele wereld, waaronder Hawaï, Japan, Turkije of Duitsland, overwegen namelijk om een ​​TEDx-evenement op dezelfde manier te organiseren.


De TEDx Talks in Virtual Reality vonden plaats met de volgende 8 sprekers:

  • Yuri van Geest - Expert Systemische transformatie (alfa, gamma, bèta; derde cultuur belichaamd in de praktijk
  • Mark van Rijmenam - Spreker over AI, Blockchain, Big Data en de toekomst van werk
  • Igor Beuker - Spreker, futurist, sociaal ondernemer
  • Chiara Moenter - Spacefluencer
  • Anouk Brinker - Young Professional & Coördinator Onderwijs en Evenementen
  • Nick van Breda - Seriële sociale ondernemer
  • Freek Teunen - VR-expert
  • René Donders - Kunstenaar, schilder en kunstleraar


Meer informatie over het event en de 8 TEDx Talks op de officiële TED site: https://www.ted.com/tedx/events/40929

MVO Nederland

Matchmaking platform voor de circulaire economie

Plaka Sandals

Een 3D product configurator voor Plaka Sandals